Lærekandidater*

Hva er en lærekandidat og en opplæringskontrakt?

En lærekandidat er den som har inngått en opplæringskontrakt med sikte på en mindre omfattende prøve enn fag- eller svenneprøve. Mens lærlingens målsetting er å nå alle målene i læreplanen, sikter lærekandidaten mot arbeidsoppgaver innenfor et begrenset antall mål i læreplanen, og en mindre omfattende prøve enn fag- eller svenneprøve. Benevnelsen på denne prøven er kompetanseprøve. Etter endt opplæring vil lærekandidaten får utstedt et kompetansebevis.
En opplæringskontrakt kan i løpet av læretida endres til ordinær lærekontrakt med fag- eller svennebrev som mål. ( På samme måte som en ordinær lærekontrakt kan endres til en opplæringskontrakt.)
Lærekandidatordningen bygger på samme prinsippet som lærlingordningen. Lærekandidaten ansettes i en bedrift på lik linje med en lærling. Det tegnes en formell kontrakt; opplæringskontrakt, mellom lærekandidaten, lærebedriften og fylkeskommunen når læreforholdet starter.

Hvem kan inngå opplæringskontrakt?

Elever som har gjennomført hele, eller deler av Vg1 og Vg2 i videregående skole. Lærekandidaten bør følge hovedmodellen ( 2 år i skole + 2 år i bedrift ).
For å tegne opplæringskontrakt er det ingen krav til bestått teori.

Skolens ansvar

Videregående skole skal på et så tidlig tidspunkt som mulig planlegge og tilrettelegge opplæringen ut fra elevens mål for opplæring. Lærekandidaten gjennomfører et opplæringsløp som er en prosess som kan begynne allerede ved oppstart i videregående skole.
Skolen skal sørge for at søknaden blir riktig utfylt og at nødvendig dokumentasjon vedlegges søknaden. ( blant annet et eget vedlegg med skolens vurdering.) Dette forarbeidet må skolen ha ferdigstilt innen skoleslutt ( senest 10. juni ).

 

 

 

 

 

Kontakt

Opplæringskontoret for Hestefaget og Hovslagerfaget

 

Starumsvegen 64

2850 Lena

 

Tel.: 61 16 55 32

Fax.: 61 16 77 00

 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vurderer du å bli hovslager?