Hva er hestefaget?

Hestefaget er et nytt lærefag som ble innført av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i mai 1998. Det innebærer at det er mulig å avlegge fagprøve for å bli hestefaglært etter to års skolegang og deretter to års opplæring og verdiskapning i bedrift.

Faget ligger under studieretning for naturbruksfag i videregående skole.
Det vil si at elever som ønsker å bli hestefaglært begynner på Vg1 naturbruk, fortsetter på Vg2 Hest og hovslagerfag, hvor de avlegger teorieksamen. Deretter fortsetter de som lærlinger og får praktisk opplæring i hestebransjen. Lærlingkontrakten gjelder for 24 måneder , og etter avsluttet læretid kan lærlingen avlegge praktisk fagprøve.
 
Etter bestått fagprøve er kandidaten hestefaglært og har oppnådd status som fagarbeider.
Som hestefaglært kan du søke arbeid i mange ulike bedrifter innen trav, galopp, ridning, stallarbeid, hesteturisme, fritidstilbud med hest m.m. Hvis du ønsker det, kan du også bygge på med flere allmennfag for å oppnå studiekompetanse for høgskole og universitet.

Som hestefaglært kan du også søke på andre videregående utdanninger ved Norsk Hestefagskole, for eksempel ridelærer, stallmester, travtrener, leder for hesteturisme m.m.

Det er også mulig å avlegge fagprøve i hestefaget som praksiskandidat, det vil si som "privatist". Da kreves det at du har minst 5 års (60 mndr) allsidig praksis fra hestefaget.

Kontakt

Opplæringskontoret for Hestefaget og Hovslagerfaget

 

Starumsvegen 64

2850 Lena

 

Tel.: 61 16 55 32

Fax.: 61 16 77 00

 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vurderer du å bli hovslager?